Bezpečnost na přechodech u žďárských škol

S příchodem nového školního roku se na frekventované přechody pro chodce vrátili i bezpečnostní asistenti. Jedná se o mezigenerační projekt, jehož cílem je zvýšení bezpečnosti dětí při cestě do školy a aktivní zapojení občanů, zejména seniorů, do chodu města.

Asistenti jsou v ulicích vždy od sedmi do osmi hodin, kdy je pohyb dětí nejvyšší a s tím vzrůstá i riziko střetu s dopravním prostředkem. Pro práci byli proškolení městskou policií a vybaveni reflexními vestami s nápisem škola, takže jsou v provozu dobře rozeznatelní. Jedná o dobrovolnickou práci na základě dohody o provedení práce, která je dotována symbolickou částkou z rozpočtu městské policie.

Bezpečností asistent

Bezpečností asistent

Jeden z těchto kritických přechodů pro chodce je na křižovatce ulic Okružní a Brodská, blízko zastávky linkových autobusů. „Největší špička je vždycky v 7:20, to přijede pět autobusů najednou. Někteří školáci jdou opatrně, ale spousta jich vtrhne na přechod bez rozmyslu,“ komentuje situaci asistent, který s úsměvem dohlíží na přechod. Svým výrazným oblečením neunikne pozornosti žádného řidiče a stačí, aby přikročil blíže k přechodu nebo pokynul rukou a auta začnou okamžitě zastavovat.

Cílem bezpečnostních asistentů je kromě zvýšení bezpečnosti také posílení mezigenerační spolupráce a vzájemné soudržnosti. Tento model již dlouhá léta funguje ve Velké Británii. Postupně se připojují také města v České republice jako Vsetín, Mladá Boleslav, Turnov a Liberec. Zatímco ve větších městech přechody hlídá až 12 aktivních dobrovolníků, ve Žďáře nad Sázavou se hledá šest bezpečnostních asistentů pro pokrytí frekventovaných přechodů u škol. Aktuálně jsou obsazená pouze dvě místa, zájemci o tuto pozici se tak stále mohou hlásit městské policii.

Posílení mezigenerační spolupráce občanů bylo jedním z bodů volebního programu sdružení ŽĎÁR – ŽIVÉ MĚSTO a jsme rádi, že se nám tento projekt podařilo realizovat. Věříme, že nejen prohloubí vztahy mezi generacemi, ale hlavně zvýší bezpečnost našich dětí při každodenní cestě do školy.

Posted in Aktuálně.