1. Ing. Martin Mrkos, ACCA

38 let, starosta/ekonom, sportovec a včelař

Co rád dělám? Sport – hraji hokej, florbal, běžkuji, jezdím na horském kole a běhám. K životu potřebuji endorfiny a sport je prostě návykový. Včelaření, protože je to relax a rád dělám něco pro přírodu. Cestování, protože rozšiřuje obzory, inspiruje a umožňuje pak vidět věci z jiných perspektiv; podněcuje životní nadhled a zdravý odstup od věcí.

Co pro město mohu udělat? Moje osobní vize stále trvá – dostat Žďár mezi deset nejatraktivnějších měst pro život v České republice.

Jako starosta chci být lídrem, který veden láskou k tomuto městu, radostí a potěšením z toho, že mohu obyvatelům města udělat život lepší, kvalitnější, spokojenější. Chci být starostou, který tuhle vizi naplní.
Hodlám i nadále nabízet dobrou budoucnost a perspektivu, řešit problémy, spojovat lidi a rozvíjet vnější vztahy s těmi, kteří mohou našemu městu prospět. Chci dotáhnout desítky projektů a nastartovat nové, které Žďár posunou dále. Vize je jasná, zbývá uvěřit. Věřím, že jsem jako starosta prokázal, že mám tah na bránu, manažerské schopnosti, zkušenosti a výborné vzdělání a že systematickou a týmovou prací jsem s kolegy Žďár posunul kupředu. A že Žďár na této cestě udržím i nadále.

Proč do toho jdu (znovu)? Je to už osm let, co se Žďár nadýchl k určité změně a leccos se podařilo, Žďár se posunul. Z chátrajícího zapadákova se stává moderní, pěkné město, které je teď dobrou adresou pro život. Ale to je málo. To nestačí. Stále je před námi řada výzev, úkolů a také překážek. Potřebujeme být tak ještě lepší.

Nemám ambici se zavděčit všem ani slibovat líbivě a podbízivě cokoliv krásné, avšak nemožné. I nadále odmítám zahleděnost zpět, stagnaci, strnulost a neochotu se aktivně otevírat budoucnosti, jen proto, že tak se to tu dělalo vždycky nebo by se někdo mohl naštvat. I nadále chci vést Žďár na cestě vymaňující nás z tradice průměrnosti a nevýraznosti k tomu, že být Žďárák a žít ve Žďáře je pomyslně životní výhra. Naslouchat a mít pochopení, i když nelze vyhovět každému. Hledat řešení a přinášet výsledky. Slušně, poctivě, energicky, týmově a – umíněně.

Posted in Medailonek.