Dětské skupiny pro nejmenší „caparty“ mají u nás zelenou

Mám radost z toho, že ve Žďáře vznikají různé iniciativy a aktivity pro vytvoření tzv. dětských skupin.  A to nejen pro školkové děti, ale i pro děti do tří let věku. Tuto iniciativu velmi vítám a z pozice předsedy sociální komise velmi podporuji.

Dlouhodobě vnímám, že je ve Žďáře řada rodičů, kteří by se rádi vrátili do zaměstnání dříve, než ve třech letech věku dítěte – třeba na částečný úvazek nebo na pár hodin. Mateřské školy nemají takové kapacity, aby mohly malé děti ve větším množství přijmout. V současné době funguje jedna třída pro menší děti ve školce „Sluníčko“. Dětské skupiny zde mohou pomoci. Jejich přínos můžeme vidět ve spoustě dalších měst či firem, kde rodičům pomáhají zvládat kombinaci rodiny a práce. Osobně si myslím, že tato služba v našem městě chybí. Byla by pomocí pro rodiče, kteří by se díky ní mohli vrátit dříve do zaměstnání a být opět ekonomicky aktivní. Jsem rád, že se tedy začalo s realizací prvních kroků k tomu, aby i naše město mohlo co nejdříve tento benefit občanům nabídnout. Za ŽĎÁR-ŽIVÉ MĚSTO mohu říct, že pro to uděláme v roce 2023 maximum.

A ještě jedna věc. Sociální služby už ze své podstaty podporují a pomáhají všem potřebným lidem ve městě. Ať už městská příspěvkovka, tak síť dalších neziskových organizací, se každoročně postarají o stovky či tisíce klientů a potřebných. Proto jsem moc rád, že zastupitelstvo schválilo náš návrh a i v dnešní nelehké době zvýšilo pro rok 2023 grant pro poskytovatele sociálních služeb na 2,2 milionů Kč. Péče o seniory, rodiny s dětmi i sociálně slabší  jsou naší prioritou.

David Filip

Posted in Aktuálně.