Komise rozvoje a životního prostředí odstartovala řadu nových projektů

Nově sestavená komise rozvoje a životního prostředí odstartovala na základě požadavků rady města řadu nových projektů. Těmi nejdůležitějšími jsou vytvoření vize a strategie města, zajištění koncepce architektonického dohledu, zapojení občanů pomocí LepšíMísto.cz a hledání odborníků.

Nová komise rozvoje tak reaguje na silnou kritiku občanů vůči chybějící koncepci architektury, i zastaralou celkovou vizi a strategii města. Právě k projektu nové strategie komise uspořádala veřejné projednávání společně s jedním z významných kritiků – uskupením Žijeme Žďárem. Pozvání přijali skutečné špičky v oboru: Ing. arch. Petra Klápště, Mgr. Lukáš Hanus a Mgr. Vojtěch Černý. Prezentovali reálné projekty zapojování občanů do tvorby strategií v Praze, Liberci, Dobřanech a dalších městech. Tohoto projednávání se zůčastnila vetšina zastupitelů, zodpovědné osoby z městského úřadu i řada aktivních občanů. Z projednávání bylo jasné, že moderní přístupy mohou výrazně vylepšit výslednou vizi, které je právě o lidech, kteří v městě žijí.  Z veřejného projednávání byl pořízen i videozáznam, který je dostupný na internetu: https://www.youtube.com/playlist?list=PLRSOrU8plCqYSuyrp1-Dito7fMIImWegT

“Nová strategie města je projekt, který, při vší snaze, bude trvat zhruba celý jeden rok. Čeká nás několik veřejných projednávání s občany i jednání s řadou zájmových skupin. Bylo by výborné pokud by se nám podařilo spojit místní odborníky se špičkami světového významu.” komentuje situaci Ing. Aleš Studený předseda komise rozvoje města a životního prostředí.

Nově vzniklá strategie by měla být společným dílem všech občanů ve městě. Měla by být i společným výsledkem pro všechny zájmové skupiny, ať politické či nikoliv. Následně bude nutné nastavit systém, který zajistí její pravidelnou aktualizaci.

Autor: Aleš Studený, předseda komise rozvoje města a životního prostředí
Foto: Jiří Hemza

Posted in Aktuálně.