Co se povedlo v dopravě a co nás ještě čeká?

Všichni víme, že palčivým problémem Žďáru je doprava. Vedle obnovy ulic Neumannova, Smetanova či Strojírenská jsme se zaměřili na řešení problémových křižovatek. Ve spolupráci s policií ČR jsme vytipovali ty nejpalčivější, z nichž řešení prvních dvou vstupuje v tomto roce do realizace. Ještě před zimou by měla být hotová křižovatka ulic Neumannova x Novoměstská, kde díky odbočovacím pruhům dojde ke zvýšení propustnosti této křižovatky a zároveň zde vznikne i přechod pro chodce směrem k hřbitovu. Snažili jsme se tím vyjít vstříc dlouhodobému zájmu občanů o vytvoření přechodu v těchto místech, i proto, že je zde zastávka autobusu MHD. 

Zároveň finalizujeme přípravu miniokružní křižovatky ulic Wonkova x Studentská, která je v současném řešení velmi nepřehledná. V této věci spolupracujeme s Krajem Vysočina, který plánuje příští rok kompletní rekonstrukci ulice Vysocká. Logickým krokem je tedy spojení těchto dvou akcí a společnou investicí dojde k vyřešení této problematické křižovatky. 

Poté, co se podařilo vyřešit problémy s pozemky, jsme letos zahájili vybudování nového přechodu pro chodce na ulici Husova, kde je velký pohyb chodců směrem do školky na ulici Veselská či průmyslového areálu Žďasu. Žďáráci se tak konečně dočkají dlouho očekávaného bezpečného přechodu v těchto místech. 

Dopravním problémem Žďáru je také křižovatka ulic Chelčického a Jihlavská, kde je především v odpoledních hodinách velký problém odbočit na hlavní silnici. Zde spolupracujeme jak s Krajem Vysočina, tak s Ředitelstvím silnic a dálnic a v tuto chvíli se rozbíhají práce na projektové dokumentaci. Předpokládá se, že v tomto místě vznikne okružní křizovatka, do které bude zároveň napojena další část obchvatu města mezi ulicemi Brněnská a Jihlavská. Předpoklad realizace této akce je v letech 2020 – 2021. 

Posted in Aktuálně.