Den Žďáru aneb Žďáráci pro Žďáráky

Jednou z prvních myšlenek, které jsme si přáli a nakonec se nám i povedlo realizovat, byl Den Žďáru.

“Zavřeme hlavní silnici a užijme si svůj den. Všude jinde mají své městské slavnosti a ve Žďáře nám tento den chybí. Den, kdy bychom mohli být hrdí, že jsme Žďáráci.”, to byla hlavní idea Zdeňka Navrátila, který tuto naši žďárskou slavnost od začátku prosazoval.

A tak jsme letos oslavili již čtvrtý ročník. Co všechno už se na těchto slavnostech událo? Mohli jste vidět Žlutého psa, YoYo Band, Buty a Petra Koláře, zažít koncerty žďárských kapel (a že se jim ve Žďáře daří!), shlédnout vystoupení žďárských zájmových kroužků (pěveckých, tanečních, folklorních), zajít na Farská humna na exhibici žďárských hasičů a také společnost historického šermu Flamberg. V roce 2017 jsme velkolepě oslavili 410 let povýšení Žďáru na město. Zažili jsme slavnostní průvody, historické i soudobé, tančilo se v ulicích díky KoresponDance a ke Dni Žďáru se přidali i muzejníci se svojí Muzejní nocí.

Postupně jsme také vychytali určité mouchy. První ročník si vytvořil více než hodinový skluz v harmonogramu na hlavním pódiu – zjistili jsme, že přeci jenom chvíli trvá, než se nachystá dětský folklorní soubor.  Na to už jsme si dali další roky pozor. Také se Den Žďáru “rozrostl” po širší ploše, slavíme skutečně od hřiště u Sokolovny, přes Farská humna až po parčík u Rákosníčkova hřiště.

Pro nás je vždy Den Žďáru malou oslavou našeho města. Toho, jak bohatý kulturní, spolkový i zájmový život tu máme. A také je fajn, sejít se jednou za rok všichni na náměstí a společně svůj den oslavit!

Posted in Aktuálně.