Žďárská ZUŠka se chlubí novým koncertním klavírem

Když kulturní komise v lednu 2016 jednala na žďárské ZUŠce, nikdo asi netušil, že výsledkem tohoto jednání bude nový koncertní klavír, který byl letos v dubnu slavnostně uveden do provozu.

V září 2015 začala kulturní komise pod vedením našeho zastupitele Ondřeje Vykoukala obcházet všechny kulturní příspěvkové organizace města, aby se detailně seznámila s jejich činností a případnými problémy. Komise je totiž nejen poradním orgánem rady, ale i orgánem iniciativním. Do její činnosti tak může patřit i inciativa vedoucí k vyřešení nějakého problému, na který komise přijde.

V lednu 2016 se tak komise dostala do žďárské ZUŠky. Na úplném konci jednání pak zcela nenápadně zazněl nesmělý dotaz zástupce ředitelky Františka Dvořáka. „Koncertní klavír v sále je starý téměř 40 let a je už za zenitem. Nemohlo by nám město pořídit nový klavír?“ Takový nový klavír ale stojí více než milion korun, takže to není nějaká minimální investice.

Ondřej Vykoukal, jako vděčný absolvent ZUŠky, však i přes vysokou cenu klavíru chtěl zkusit ZUŠce pomoci a přesvědčit kolegy z vedení města o smysluplnosti takové investice. Argumenty byly jasné: město za celou historii ZUŠky žádný klavír nekoupilo, ZUŠka má letos 90 let výročí založení a významné výročí má letos i houslový virtuos František Drdla, po němž se naše umělecká škola jmenuje. Koncertní klavír by tak byl krásným dárkem.

S nápadem Ondřej nejdřív seznámil kolegy zastupitele za ŽŽM, představil argumenty pro koupi a všechny získal na svoji stranu. Naši radní pak nápad nesli dál do rady, kde společně s paní ředitelkou Danou Foralovou přesvědčili i ostatní radní a investice měla otevřené dveře do rozpočtu města pro rok 2018. Když byl v prosinci 2017 rozpočet na letošní rok schválen, bylo jasné, že ZUŠka nový klavír mít bude.

Letos v dubnu byl klavír nainstalován do sálu a koncertem žáků slavnostně uveden do provozu. Vedle zdroje z města si navíc ZUŠ byla schopna zajistit spolufinancování ze zdrojů Kraje Vysočina, proto město nemusí hradit plnou cenu. Zároveň se připravuje sbírka mezi občany a firmami, kdy bude moci na klavír přispět každý Žďárák.

Učitelé i 150 žáků klavíru si nový špičkový nástroj AUGUST FÖRSTER moc pochvalují, jediným problémem je, že je pořád někým obsazený. A nejinak tomu bude i v létě, kdy jsou žáci ZUŠ na prázdninách. Kvalita nového klavíru se rozkřikla a zájem o pořádání letních mistrovských kursů ve Žďáře už projevila brněnská Janáčkova akademie múzických umění.

Věřme, že nový koncertní klavír bude dobře sloužit nejméně dvěma budoucím generacím nejen malých žďárských muzikantů.

Posted in Aktuálně.