11. Mgr. Veronika Černá

38 let, učitelka, aktivistka

Vystudovala jsem hudební vědu na FF UP v Olomouci. V rámci studia jsem strávila nějaký čas v zahraničí a poté jsem pracovala v jazykové škole jako lektorka němčiny a ve dvou mezinárodních firmách v Brně. Po návratu do Žďáru jsem začala vyučovat klavír na místní ZUŠ. Máme tři krásné děti.

Co ráda dělám? Moc ráda tančím, zpívám a když mě děti nechají, čtu si. Nedávno jsem v sobě objevila touhu po zahradničení, a tak napjatě pozoruji svých pár rostlinek, jestli přežijí další měsíc mé péče. Fascinuje mě svět léčivých bylin a všechny dary přírody. Nejšťastnější jsem se svoji rodinou a s přáteli, když se nemusí nikam spěchat.

Co pro město mohu udělat? Můžu nabídnout své zkušenosti ze zahraničí a své zapálení pro věc. Díky svému zájmu o inovativní formy ve vzdělávání můžu nabídnout nové pohledy. Při psaní své diplomové práce jsem získala vhled do kulturní antropologie, což mi pomohlo vidět různé světy národnostních menšin.

Proč do toho jdu? V roce 2018 jsem se připojila ke spolku Milion chvilek pro demokracii a zorganizovala ve Žďáře nad Sázavou několik demonstrací a happeningů. V roce 2019 jsem pak začala organizovat akce k 17. listopadu s názvem Festival svobody, v jehož rámci vznikla Lavička svobody umístěná v podchodu hotelu Veliš. Není mi lhostejné, kam směřuje naše společnost a cítím zodpovědnost za budoucí život našich dětí. Celý svět změnit nemůžeme, ale každý z nás může ovlivnit místo, ve kterém žije, a proto jsem se rozhodla přiložit ruku k dílu.

Posted in Medailonek.