Jak správně hlasovat ve volbách do žďárského zastupitelstva

Komunální volby, které nás čekají na začátku října, mají oproti ostatním volbám jedno specifikum. Voliči můžou vybírat svých 27 favoritů do žďárského zastupitelstva napříč všemi kandidátkami. Je tak možné zvolit jak pouze konkrétní stranu, tak jednotlivé kandidáty z různých stran. Druhá a voliči oblíbenější možnost skrývá ovšem jedno velké úskalí, které není obecně známé. Komunální volební systém je totiž nejsložitější volební mechanismus používaný v České republice.

Zjednodušeně lze říct, že zjišťování výsledků voleb do zastupitelstva probíhá ve dvou fázích. Nejprve se sečtou všechny hlasy pro jednotlivé strany a tím se určí počet mandátů, které daná strana získá a teprve následně se určuje, kteří konkrétní kandidáti obsadí získané mandáty. Do výsledného počtu hlasů pro jednotlivé strany se ovšem započítávají jak hlasy pro celou stranu, tak hlasy pro jednotlivé kandidáty – tyto hlasy tak nejsou započítávány konkrétnímu kandidátovi, ale straně či hnutí, za kterou kandiduje.

Získané mandáty pak obsazují kandidáti podle pořadí na kandidátce. Posunout se vzhůru pořadím kandidátky může pouze kandidát, který získal alespoň o deset procent více hlasů, než je průměrný počet hlasů na jednoho kandidáta v rámci jeho kandidátky.

Pokud tak chcete podpořit naši kandidátku ŽĎÁR – ŽIVÉ MĚSTO a zároveň chcete podpořit dva konkrétní kandidáty z jiných kandidátek, je třeba pamatovat, že tyto dva hlasy budou mít pro volené kandidáty význam pouze v případě, kdy tito kandidáti získají více než 10 procent hlasů, jak je uvedeno výše.

Nejlepším postupem je tak podpořit všechny naše kandidáty zaškrtnutím příslušného políčka u názvu naší kandidátky ŽĎÁR – ŽIVÉ MĚSTO.

Pro větší názornost přikládáme video z dílny  Fakulty sociálních studií  Masarykovy univerzity.

Posted in Aktuálně.