Vířivka za 3 miliony? Žijeme snad v Kocourkově?

Ve čtvrtek 4. 9. 2014 budou na zasedání Zastupitelstva města Žďár nad Sázavou zastupitelé postaveni před otázku, zda pořídit do nového relaxačního centra vířivku za téměř 3 miliony korun. Jedná se o nekoncepční, zbytečný a neefektivní krok, který se provozovateli nikdy nevrátí. Za 3 miliony by Žďár mohl získat 6 dětských hřišť nebo třeba dva skateparky. Skatepark přitom radnice slibuje místní omladině už přes 10 let. Rychlost, s jakou byla investice připravena a schválena Radou města, ukazuje, že se jedná o čistě populistický krok vedený snahou „koupit“ si voliče před volbami.

Kandidátka „Žďár – Živé město“ chce upozornit: 
1. Záměr vybudovat vířivku není obsažen v žádném strategickém dokumentu města. Jedná se pouze o názor radních a několika návštěvníků Relaxačního centra.

2. K záměru vybudovat vířivku neproběhla ani anketa, kde by se lidé mohli vyjádřit, zda ji skutečně chtějí. Město nerealizovalo k tématu žádnou veřejnou diskusi.

3. Výstavba relaxačního centra (sama o sobě předražená) se v průběhu realizace téměř o pětinu navýšila. Žďáráky tak přišla již na více než 140 milionů korun. Jedná se tedy o další prodražování stavby, na jejíž provoz navíc každoročně doplácíme miliony. Tyto miliony pak samozřejmě chybí při podpoře mládežnického sportu či údržbě a rozvoji ostatních sportovišť. Navíc po vybudování městských lázní v Novém Městě na Moravě se ekonomika provozu dále rapidně zhorší.

4. Zásah do technologie bazénů může být ohrožující z hlediska záruky celého díla, navíc mohou nastat komplikace s „lepením“ vířivky do stávající technologie.

5. V jednotlivých čtvrtích či místních částech chybí dětská hřiště. Město není schopné již déle než deset let vybudovat skutečný skatepark (stávající, dnes už nevyhovující překážky nepořizovalo město, ale sami jezdci). Třímilionová investice by mohla pokrýt jak vybudování dlouho slibovaného skateparku, tak nová hřiště ve žďárských čtvrtích či místních částech.

6. Město se nedávno zbavilo budovy bývalé I. základní školy o výměře 2526 m2 za 4,5 milionu korun. Za dvě třetiny této částky si nyní pořídíme vířivku o rozměru 16 m2! To je jak z pohádky o dědečkovi, který měnil tak dlouho až o všechno přišel.

Vyzýváme proto zastupitele města, aby hlasovali proti takto drahému, hloupému a nekoncepčnímu nápadu. Mohou tak učinit i tím, že prostě nechají rozhodnutí o tom, zda „provířit“ 3 miliony v bublinkách, až na nové zastupitelstvo, které vzejde z říjnových komunálních voleb. Pokud zastupitelstvo vířivku schválí, bude to další z řady kroků, které v posledních letech posouvají naše město blíže k bájnému Kocourkovu.

Posted in Aktuálně.