Lidé z občanské iniciativy Žijeme Žďárem budou kandidovat, iniciativa však zůstává nadále nadstranickou

Iniciativa Žijeme Žďárem chce zůstat apolitickou organizací i přesto, že část členů této iniciativy bude na podzim kandidovat do zastupitelstva v rámci kandidátky ŽĎÁR – ŽIVÉ MĚSTO. Členové iniciativy, kteří případně uspějí ve volbách, odstoupí ze všech funkcí v iniciativě a nebudou se podílet na kontrole politiků.

„Mnoho lidí nám v poslední době vyjádřilo podporu, že se snažíme jako aktivní občané pro Žďár něco dělat a přitom nás dlouhodobě vyzývali k tomu, ať kandidujeme do zastupitelstva. Stávající komunální politici či úředníci města, kteří byli často terčem naší kritiky, zase říkali, ať „si to tedy zkusíme sami”. Rozhodli jsme se proto využít nabídky politického hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kteří nabídli zázemí a odbornou podporu pro řízení města a zároveň nám zaručili nezávislost při tvorbě kandidátky. Ti z nás, kteří mají zájem, tedy připravují pro blížící se komunální volby kandidátku“, říká její lídr Zdeněk Navrátil. Ten dodává, že nejde o posty na radnici, ale o to, aby se v komunální politice prosadila témata, která iniciativa Žijeme Žďárem v průběhu let postupně otevírala, a o nichž se snažila vzbudit veřejnou diskusi. „Jde nám hlavně o věcná témata, přesto chceme, aby iniciativa Žijeme Žďárem mohla fungovat i nadále bez podezření na střet zájmů. Proto také ti z nás, kteří se do zastupitelstva případně dostanou, odstoupí ze všech funkcí v iniciativě,“ vysvětluje Navrátil.

Jan Šedo je aktivním členem iniciativy Žijeme Žďárem, ovšem kandidovat nebude. Chce dále prosazovat aktivní občanství a kontrolu komunálních politiků. K tématu říká: „Víme, že jakmile bychom vstoupili do politiky přímo, mohli bychom ztratit nestrannost a v řadě rozjetých aktivit bychom mohli být pro partnery nedůvěryhodní. My však chceme nadále kontrolovat, zda politici plní svoje sliby. Pokud se tedy některý z členů iniciativy Žijeme Žďárem dostane do zastupitelstva, bude pod stejnou kontrolou, jako všichni ostatní, na tom jsme se společně shodli.“ S tím souhlasí i další z členů iniciativy a „dvojka“ kandidátky Martin Mrkos: „Žďár je podle mě malé město a problémy by se zde měly řešit věcně, nikoliv podle stranického dresu, jak tomu často bývá. Lidem je většinou jedno, kdo na radnici sedí. Důležité pro ně je, zda má činnost zastupitelů hlavu a patu a slouží smysluplnému rozvoji našeho města.“

Aleš Studený, člen iniciativy a vedoucí projektu „Rekonstrukce Žďáru“, také nehodlá kandidovat. K výše zmíněnému doplňuje: „Nám jde hlavně o to, aby se v zastupitelstvu po volbách sešlo, pokud možno, co nejvíce podporovatelů programu Rekonstrukce Žďáru. Hledáme lidi, kteří nedělají politiku pro politikaření, ale kteří chtějí udělat ze Žďáru to nejlepší město na světě. Rekonstrukce Žďáru obsahuje body, na kterých se můžeme shodnout bez ohledu na politickou příslušnost, a to je hlavně transparentnost a lepší zapojení občanů do fungování města. Prostě větší míra demokracie.“ Dále připomíná, že v tomto se Žijeme Žďárem inspiruje celorepublikovým programem nazvaným Rekonstrukce Státu. Cílem projektu je získat od politiků veřejný slib. Následně pak politiky kontrolovat jako opozice ve formě aktivní občanské iniciativy a současně jim pomáhat při realizaci svých závazků. Kromě kandidátků ŽĎÁR – ŽIVÉ MĚSTO již dnes program Rekonstrukce Žďáru slíbili podepsat kandidáti ANO, Republika, TOP 09. Většina stran program podporuje např. ČSSD, ODS, TOP09, KDU-ČSL či KSČM. Některé strany zařadily RESTy i do svých volebních programů. Máme i celou řadu kandidátů, kteří podepsali program přímo. Věřím tedy, že se konečně tyto důležité body ve Žďáře zrealizují a radnice se více otevře lidem.

Základ programu kandidátky ŽĎÁR – ŽIVÉ MĚSTO vychází právě z výše uvedené Rekonstrukce Žďáru. „Sami jsme na tomto dokumentu pracovali, a proto je pro nás logicky základem našeho programu. Budeme rádi, když se k Rekonstrukci Žďáru přihlásí podpisem i ostatní strany či kandidáti. Potom by bylo určitě jednodušší se na těchto věcných tématech domlouvat i v orgánech města,“ vysvětluje Zdeněk Navrátil.

Jednotlivé body programu Rekonstrukce Žďáru, ke kterému se naše kandidátka hlásí:

* REST 01 – Strategie a vize města

* REST 02 – Starosta/ka na plný úvazek

* REST 03 – Odborníci v komisích a radách

* REST 04 – Územní plán společně s občany

* REST 05 – Útvar architekta města

* REST 06 – Koncepce širšího centra města

* REST 07 – Zelená páteř města

* REST 08 – Skutečně informační web

* REST 09 – Zapojení občanů do zlepšování města

* REST 10 – Smlouvy a účetnictví na Internetu

Již dnes si je všechny v plném znění můžete stáhnout na webu: http://zijemezdarem.cz/rekonstrukce/

Posted in Aktuálně.